lifestyle

Een geordend gezin, het kan!

Volgens mij spreek ik voor een hoop gezinnen wanneer ik soms denk dat we maar wat doen met z’n allen en toevallig komt deze ongeorganiseerde zooi steeds op z’n pootjes terecht. Goed, dit klinkt wat grof en wat kort door de bocht maar ik heb meer dan eens gewenst voor een iets meer georganiseerd huishouden. En inmiddels denk ik dat ik achter de magische formule ben. Daarom vertel ik in deze blog over mijn bevindingen wat betreft het (proberen te) ordenen van het gezin. Lees je mee?

Tijd samen

Het allerbelangrijkste is het samen doorbrengen van tijd. Als beide ouders werken en de kinderen een leeftijd hebben waarin ze niet meer zo afhankelijk van je zijn, komt het snel voor dat iedereen enkel zijn of haar eigen leven leidt en je elkaar niet of amper ziet. Nu is het voor lang niet iedereen haalbaar om iedere week een familiemiddag of avond in te plannen. Maar het vraagt vaak maar een kleine aanpassing in de agenda’s om samen te eten ‘s avonds of samen te ontbijten ’s ochtends. Dan kan je meteen de dag bespreken, wat is er gebeurt of wat staat er nog te wachten?

Plannen op de planner

Een ander handigheidje waar ik sinds kort helemaal verliefd op ben is onze familieplanner. We hebben twee magneetborden naast elkaar opgehangen waar we via een rooster een soort agenda voor gemaakt hebben. Zo weten we wie er wanneer thuis is en mee eet. Dit helpt met zowel het doen van dagelijkse huishouden gerichte activiteiten als het plannen van feestjes en dergelijken. Vaak hebben we op het tweede bord ruimte over en het is nu al een soort traditie geworden om hier tekeningetjes op te maken en voor elkaar berichtjes op achter te laten.

Afspraken maken

Door tijd met elkaar door te brengen en alles zichtbaar voor de rest op de planner te zetten, wordt de boel al een stuk overzichtelijker. Natuurlijk veranderen de plannen nog steeds regelmatig, iedereen heeft immers een werk en of sociaal leven, maar er is nu veel meer ruimte om dingen met elkaar te bespreken. Het is gewoon geworden. Niet alleen voor het maken van afspraken zoeken we elkaar op ook wanneer iemand het niet eens is met een afspraak of iets dergelijks kan dat besproken worden. Een goed gezin is al snel geordend wanneer er ruimte is om met elkaar in gesprek te gaan. Transparantie is het toverwoord.

Reacties uitgeschakeld voor Een geordend gezin, het kan!