lifestyle

Een kat in huis nemen

Katten zijn populaire huisdieren. Ze zijn klein en daardoor erg knuffelbaar, ze zijn zelfstandig en schattig en vaak vermakelijk om naar te kijken. Kittens laten je hart smelten. Logisch dat veel mensen overwegen om een kat in huis te nemen. Waar kan je een kat vandaan halen, en waar moet je rekening mee houden? 

De kat adopteren

Je kunt ofwel naar het asiel gaan, of een jonge kat uit een nestje nemen. De keuze is natuurlijk makkelijk als je iemand kent wiens kat kleintjes gaat krijgen. En kittens zijn hartstikke leuk. Men wil vaak een kat als kitten in huis nemen om zelf op te voeden. Maar dit is wel iets wat je alleen moet doen als je veel thuis zal zijn. Jonge katjes hebben veel aandacht nodig. Ze zijn ook erg druk, en je moet er rekening mee houden dat er wel eens in gordijnen geklommen kan worden en in planten geplast. Heb je daar geen zin in, of geen tijd voor, dan kan je beter een kat uit het asiel nemen. Dat is sowieso een goede daad, want die beestjes zijn allemaal op zoek naar een nieuw thuis. En daar zijn zowel jonge als oudere katten te vinden. Voor elke situatie en elk persoon zit er wel een kat tussen in het asiel. Sowieso goed om het asiel te overwegen dus!

De kat verzorgen

Als je een leuke kat voor jou hebt gevonden, neem je met het dier ook een hele verantwoordelijkheid in huis. Ze zeggen niet voor niets dat een huisdier nemen het opstapje naar kinderen is… Je moet je kat goed voeden, leren waar hij zijn ontlasting wel en niet moet doen, aandacht geven en er van alles voor kopen. Dat gebeurt natuurlijk allemaal met liefde en je zal ook veel liefde terugkrijgen. Wat belangrijk is om rekening mee te houden: je moet een beslissing maken over het al dan niet steriliseren of castreren van je huisdier. Als je dat wil, kan je daar vast met je dierenarts een afspraak voor plannen. En ohja, het grote nadeel van katten en honden: ze krijgen vlooien en teken. Gelukkig is een teek bij kat makkelijk weg te halen met simpele tools. En vlooien zijn goed te bestrijden, en zelfs te voorkomen met bijvoorbeeld een vlooienhalsband. Of een preventieve behandeling die je eens in de zoveel tijd kunt doen. Ook dit is verstandig om te overleggen met je dierenarts. Die weet wat het beste is voor jouw kat. 

Als je aan al deze dingen gedacht hebt, heb je een dier om veel van te houden in je leven gebracht. Geniet daarvan! 

 

Reacties uitgeschakeld voor Een kat in huis nemen