Financieel

Is mijn zorgverzekering geldig in het buitenland?

Wanneer jij op vakantie gaat, of voor werk naar het buitenland gaat en dat minder dan 3 maanden. Dan is de kans groot dat jouw Nederlandse zorgverzekering geldig is. Lees in het onderstaande artikel hoe het allemaal precies zit.

Zorgverzekering Geldig bij vakantie in buitenland

Wanneer je op vakantie gaat, is je Nederlandse zorgverzekering als het goed is gewoon geldig in het buitenland. Dit geldt wel alleen wanneer je minder dan een jaar in het buitenland verblijft.

Wat wel handig is om te doen is om voor vertrek even te controleren of je zorgverzekering voldoende dekking biedt in het buitenland. Dit kan jij bekijken in de polis van je zorgverzekeraar, daar staat vermeld welke zorg je vergoed krijg in het buitenland en of je zelf de zorgaanbieder kunt kiezen of niet.

Benieuwd naar welke goedkope zorgverzekering het best bij jou past?

Person Holding World Globe Facing Mountain

Let op: in bepaalde landen moet je voordat je het land in mag, kunnen aantonen dat je in bezit bent van een zorgverzekering. Dit geval doet zich voor in Cuba en Rusland. Wat handig is, is om een Engelstalige polis aan te vragen bij je zorgverzekeraar. 

Zorgverzekering bij Spoedeisende hulp

Voor de spoedeisende hulp in het buitenland gelden andere regels. Wanneer jij opgenomen wordt met spoed, dan wordt het vergoed tot aan het Nederlandse marktconforme tarief. Liggen de medische kosten in het buitenland voor bepaalde zorg of behandeling hoger? Dan moet je zelf het resterende bedrag bijbetalen. 

Niet-spoedeisende hulp

Wat verstaan we onder niet-spoedeisende hulp? Nou dat houdt in behandelingen tijdens je verblijf in het buitenland (niet langer dan 1 jaar) of waarvoor je speciaal naar het buitenland gaat. Een klein voorbeeld: wanneer je niet in Nederland terecht kunt, of omdat er in Nederland een wachtlijst is. De zorg is uit te stellen tot je weer in Nederland bent, en daarom valt het onder niet spoedeisende hulp.

De basisverzekering vergoedt meestal niet-spoedeisende hulp in het buitenland, maar net zoals de spoedeisende hulp tot het Nederlandse tarief. Let op: Je moet wel eerst toestemming vragen van je zorgverzekeraar. Wanneer de buitenlandse tarieven hoger liggen, dan betaal je de rest zelf bij. Hiervoor zou je een aanvullende zorgverzekering kunnen afsluiten. 

Handige tip: Europese zorgpas

Het kan heel handig zijn wanneer je naar op vakantie gaat binnen Europa, om een Europese zorgpas aan te vragen. Deze pas maakt het makkelijker om toegang te krijgen tot zorg. 

Zorgverzekering bij verblijf langer dan één jaar

Wanneer je langer dan één jaar in het buiteland verblijft, dan is je Nederlandse zorgverzekering niet altijd geldig. Je dient hiervoor contact op te nemen met de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Die bepalen of je verzekerd blijft voor de Nederlandse volksverzekering. 

Reacties uitgeschakeld voor Is mijn zorgverzekering geldig in het buitenland?