Zakelijk

Lasersnijden van hout

Bij nauwkeurige lasersnijden van hout denkt iedereen aan figuurzagen, of misschien elektrisch zagen, maar ik denk persoonlijk dan direct aan een laser.

Een laser kan veel nauwkeuriger alle ontwerpen uit hout snijden. Op de computer maak je een tekening die omgezet wordt tot een laserpatroon en afhankelijk van de machine wordt dat met een extreem hoge nauwkeurigheid door de laserstraal gesneden.

Houten kaartjes, dozen en grote modelbouwmaquettes

Ik vond op de open dagen bij een technische school in de buurt één van de leukste dingen om te zien de 3D-maquettes van een dinosaurus en een boot. De leerlingen hadden alle afzonderlijke onderdelen uitgerekend en op de laser uitgesneden en zo gemonteerd tot een echt 3D ontwerp van hout. Er kwam geen schroef of lijm aan te pas!

Ik vind het zelf ook altijd leuk om originele kaarten of menu’s te zien van hout. Met de laser heb je hier oneindige mogelijkheden mee. Je kunt ze niet alleen in allerlei vormen uitsnijden, maar je kunt ze ook nog graveren. Zo zag ik laatst een leuk Nijntje geboortekaartje van hout, wat dus gemaakt was op de laser. Je kunt goed zien als iets is uitgesneden op de laser, omdat dat werkt door verbranding. Bij hout zullen de snijranden dus wat donkerder zijn.