AED gebruiken
Veiligheid

Levens redden als je een AED gebruiken kan

Een AED is een Automatische Externe Defibrillator en kan een leven redden van iemand die zojuist een hartstilstand heeft gekregen. Met de AED wordt het hart in deze eerste cruciale minuten na de hartstilstand gereset en kan iemand nog gereanimeerd worden. Om een leven te kunnen redden met een AED is het natuurlijk noodzaak om te weten hoe je een AED gebruiken moet. Daarom leggen wij in dit artikel uit hoe je een AED moet gebruiken. Voor gedetailleerdere informatie over een AED gebruiken, bekijk je deze website

Hoe moet je een AED gebruiken?

Je plakt allereerst de twee elektroden van de AED op de borst van degene die je wil reanimeren. Dit moet uiteraard op de huid en niet op de kleren. De AED analyseert hierna zelfstandig de status van het hart van de betreffende persoon. De AED adviseert om te defibrilleren wanneer er een ventrikelfibrillatie of ventrikeltachycardie geconstateerd wordt. Vervolgens kun je de AED gebruiken om te defibrilleren, waarbij een elektrische schok ervoor zorgt dat het hart bij wijze van spreken gereset wordt en weer gaat kloppen in een normale slag. 

AED gebruiken

Verschillende AED’s gebruiken

Er zijn verschillende AED’s, maar zoals bovenstaand is beschreven is in principe hoe je een AED moet gebruiken. Het is aan te raden om de AED in jouw situatie eerst te bestuderen, zodat je weet wat je aan het doen bent als het nodig is de AED te gebruiken. Een belangrijk verschil is de automatische of half automatische AED. Bij een half automatische is het namelijk aan jou om de schok toe te dienen via een knop, waar een automatische AED dit zelf doet. 

Reacties uitgeschakeld voor Levens redden als je een AED gebruiken kan