Geen categorie

Sta eens stil bij je voeding

De voeding die we tegenwoordig binnenkrijgen, is heel anders dan die van de oermens. Vroeger bestond het dieet van de mens uit vlees en planten. Van toegevoegde stoffen hadden ze nog nooit gehoord. Voedsel was puur een middel om te overleven, zeker niet iets wat in overmaat aanwezig was. Hoewel er nog steeds honger heerst op de wereld, zijn er ook veel landen waar voedsel in overvloed is. Wanneer je eens 100 minuten stil zou gaan staan bij je voeding, kom je er waarschijnlijk achter dat er nog een hoop kan veranderen.

Overmaat

Er zijn twee problemen met de voeding van veel mensen tegenwoordig. De eerste hiervan, is dat mensen geen maat meer kunnen houden. Vroeger at je alleen wat je nodig had om te overleven, want meer was er ook niet. Tegenwoordig zie je op iedere straathoek wel een eetgelegenheid. Fastfoodketens nemen de wereld over. Supermarkten bieden alles aan wat je je maar kunt bedenken. Restaurants zijn eigenlijk een overbodige luxe, maar wel populair wanneer we een centje overhebben. Overal waar we heen gaan, is dus voedsel te vinden. Dit zorgt ervoor dat we de hele dag in aanraking komen met verleidingen. Je moet dan sterk in je schoenen staan, om al die verleidingen constant te weerstaan. 

Daarbuiten is de welvaart toegenomen door de jaren. Dit betekend, dat we het ons ook meer kunnen veroorloven om van de overmaat te genieten. Wat is immers die extra euro die je aan koekjes in je winkelwagentje gooit. Er is niks mee met jezelf af en toe verwennen en iets lekkers gunnen, zeker niet. Het probleem is dat het voor veel mensen niet bij af en toe blijft, maar jezelf constant verwennen. Het is daarom beter om een schema voor jezelf op te stellen. Dat je er af en toe vanaf wijkt, is prima. Maar zodra je je hele schema in de wind gooit, moet je jezelf wel af gaan vragen of het wel goed gaat.

Voedingsstoffen

Het tweede probleem met het hedendaagse voedsel, is de voedingsstoffen. Of beter gezegd, het tekort aan voedingsstoffen wat in veel producten zit. Het onbewerkte, natuurlijke voedsel van vroeger was rijk aan alle voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft. Tegenwoordig zijn veel producten bewerkt waardoor de ingrediënten hun voedingsstoffen verliezen. Bij het bewerken van producten, wordt ook vaak veel suiker en zout toegevoegd, wat nog slechtere gevolgen heeft voor je lichaam.

Door het gebrek aan voedingsstoffen in het voedsel, zijn er steeds meer voedingssupplementen op de markt gekomen. Deze voedingssupplementen zijn voor het aanvullen van de voedingsstoffen die niet meer voldoende in het eten zitten, of die je lichaam zelf niet voldoende kan aanmaken. Een voorbeeld is glucosamine. Dit is een stof die het lichaam zelf aanmaakt, maar wat afneemt naarmate je ouder wordt. Aangezien er ook maar weinig voedingsbronnen zijn die deze stof bevatten, kun je ervoor kiezen om pillen in te nemen.

Reacties uitgeschakeld voor Sta eens stil bij je voeding