Tips

Trespa: wat is het precies?

Trespa is de merknaam voor een type hogedruklaminaat (HPL) die vervaardigd is door Trespa International BV, een oer Hollands product! Deze panelen worden met name gebruikt voor buitenbekleding en voor decoratieve gevels. Trespa is gemaakt van samengeperste houtvezels, waarop een hars is aangebracht. Omdat Trespa zo populair is, gaan andere fabrikanten vergelijkbare platen maken. Maar let op, deze mogen geen Trespa heten, omdat ze niet door Trespa gemaakt zijn. 

Wat is hogedruklaminaat?

Hogedruklaminaat dankt zijn naam aan het feit dat de platen zijn opgebouwd uit een aantal lagen die onder hoge druk en hoge temperatuur worden samengeperst. Het hoofdbestanddeel is gemaakt van natuurlijke vezels die geïmpregneerd zijn met fenolhars. Deze vezels worden onder zo'n hoge druk en temperatuur samengeperst dat er een zeer sterke kern ontstaat. De kern wordt vervolgens voorzien van een speciale, door de firma Trespa ontwikkelde, EBC-toplaag. Aan deze laag wordt daarna een gekleurd pigment toegevoegd, waardoor de panelen in veel verschillende kleuren verkrijgbaar zijn. Je vindt gegarandeerd de juiste plaat voor jouw project!

Waarom zou je Trespa platen gebruiken? 

Trespa platen hebben veel overeenkomsten met houten panelen. Een groot verschil zit in de moleculaire dichtheid van de toplaag van Trespa. Dankzij deze toplaag heeft het paneel niet de nadelen van een natuurlijk materiaal. Integendeel, de voordelen zijn talrijk en maken het een zeer populair en veelzijdig materiaal.

De Trespa platen hebben veel eigenschappen:

  • Ze zijn ongevoelig voor weersinvloeden, zoals vochtigheid, temperatuurverschillen en UV-straling.
  • Buitengewoon sterk: een duurzaam en vandaalbestendig paneel.
  • Hoge weerstand tegen buigen en stoten.
  • Vuil hecht niet goed aan de dichte toplaag: graffiti is makkelijk te verwijderen.
  • Breed scala aan kleuren en patronen mogelijk, wat jouw project ook is.
  • De plaat is verkrijgbaar in verschillende structuren.

Hoe kun je Trespa gebruiken?

Vanwege deze zeer veelzijdigheid aan eigenschappen worden Trespa platen veel gebruikt als buitenpanelen, met name bij de vervaardiging van gevels van gebouwen. Aangezien de Trespa plaat een zeer sterk materiaal is, zou je verwachten dat het nogal moeilijk is om mee te werken. In de praktijk is dit echter absoluut niet het geval, zolang je niet te basaal gereedschap gebruikt. Je kunt de eigenschappen van het materiaal vergelijken met die van de beste hardhoutsoorten: met goed timmergereedschap is het heel eenvoudig te bewerken. Alles wat met een houten paneel kan, kan ook met Trespa. Het gebruik van Trespa vereist slechts een iets andere voorbereiding. Zo kun je het materiaal zagen, boren en frezen, maar je kunt het ook verven en lijmen.

Reacties uitgeschakeld voor Trespa: wat is het precies?