Geen categorie

Wat doet een incassobureau?

Incassobureau inschakelen? Als een debiteur van jouw bedrijf niet wilt betalen, dan kan het super handig zijn om hulp van een incassobureau te vragen. Een incassobureau helpt jou er namelijk bij om toch het openstaande bedrag te ontvangen van de betreffende debiteur. Voordat je een incassobureau om hulp vraagt, ben je verplicht om de klant alvorens in gebreke te stellen. Dit houdt in dat je de klant kenbaar maakt dat zij een openstaand bedrag moeten betalen. Dit kan op verschillende manieren gedaan worden, maar het is het handigst om dit zwart op wit te hebben staan zodat je ten allen tijde bewijs hebt. Het kan namelijk een lang proces worden voordat de klant eindelijk gaat betalen. Het inschakelen van een incassobureau is niet gratis. In deze blog lees je meer over de prijzen van een incassobureau en de voor- en nadelen ervan. 

Hoeveel vraagt een incassobureau ongeveer voor zijn dienst

De kosten van een incassobureau zijn afhankelijk van verschillende kostenposten. Het is namelijk afhankelijk van de hoeveelheid incasso opdrachten die jij per jaar afneemt en de hoogte van die openstaande facturen. Vaak is het zo dat jij samen met de wanbetaler ieder een deel van de rekening aan het incassobureau betalen. Oke dus, aan welke prijzen moet je ongeveer denken? De gemiddelde incassokosten variëren tussen de 13 en 20 procent van het openstaande bedrag en hanteren een minimum van €40. Vervolgens kunnen de dossierkosten in rekening worden gebracht. Niet ieder incassobureau doet hieraan, maar als zij dat wel doen denk dan aan €25 tot €45. Sommige incassobureau kunnen ook al vragen om een voorschot. Deze kunnen tussen de €200 en €500 bedragen. Voor de rest kun je nog denken aan overige kosten zoals aanmaningsbrieven, KvK uittreksel aanvragen, GBA-kosten en administratiekosten. 

Voor- en nadelen van het incassobureau

Er is een grote kans dat de debiteur zal schrikken wanneer je een incassobureau inschakelt. Daardoor komt er een grotere druk te staan op de debiteur en is de kans groter dat ze eerder betalen om er vanaf te zijn. Ook scheelt het jou een hele hoop gedoe en stress. Het incassobureau kan rustig zijn werk doen zonder dat er emotionele gevoelens mee gemoeid zijn. Een groot nadeel van het inschakelen van een incassobureau kan zijn dat de relatie tussen jou en de klant op het spel gezet kan worden. Vooraf moet je dus goed bedenken tot in hoeverre het incassobureau druk kan uitoefenen op jouw klant. Een incassobureau is dit soort situaties natuurlijk wel gewend en het is een bemiddelaar. Hoogstwaarschijnlijk hoef je niet te vrezen voor de relatie tussen jou en de klant en je kunt het incassobureau gewoon zijn werk laten doen. Maar houdt dit wel in het achterhoofd, dat het eventueel kan zorgen voor een minder goede relatie. 

Reacties uitgeschakeld voor Wat doet een incassobureau?