Zakelijk

Wat is Cloud Computing en waarom moet ik het gebruiken?

Tegenwoordig werken alle soorten bedrijven, klein of groot, nationaal of internationaal, op verschillende online platformen met gebruik van Cloud services. Uit onderzoek is gebleken dat in beide sectoren – prive en publiek – het aantal Cloud gebruikers flink is gestegen in het afgelopen twee jaar en dat dit zeker zal blijven stijgen de komende jaren. Voor ik uitleg wat de voordelen zijn van cloud oplossingen, leg ik eerst uit wat ‘Cloud Computing’ inhoudt.

Cloud computing is een term dat het online gebruik van hardware en software omschrijft. De term Cloud Computing komt voort uit het oude gebruik van ‘computing’ waarbij het enige verschil is dat via de Cloud, mensen alle applicaties in hun bezit op verschillende plaatsen kunnen bereiken via het internet. Kort gezegd: computingservices zoals servers, opslag en databases worden allemaal via het internet geleverd.

De drie grootste voordelen

  • Goedkope kosten

Online werken in de cloud zorgt ervoor dat je geen of minder kosten hoef te maken voor het aanschaffen van hardware en software om je eigen database in stand te houden. Met Cloud Computing heb je geen elektriciteit nodig dat dag en nacht aanstaat voor stroomvoorziening en heb je geen IT-experts nodig om het te onderhouden.

  • Betrouwbaarheid

Doordat gegevens worden gespiegeld op meerdere sites in het netwerk van de cloudprovider, worden back-ups en nood herstellen eenvoudiger en goedkoper gemaakt. Daar komt ook nog bij kijken dat de verschillende platformen en de bijbehorende data authenticatie, toegangsbeveiligingen en encryptie bevatten.

  • Controle

Eigen en volledige controle hebben over je eigen belangrijke data is van belang voor elk bedrijf. Men weet immers nooit wat er kan gebeuren zodra bepaalde bestanden in de verkeerde of ongetrainde handen komen. Cloud services geven ons totale overzicht en controle over onze eigen data, waarbij de beheerder zelf kan bepalen wie toegang kan krijgen tot welke data.

Reacties uitgeschakeld voor Wat is Cloud Computing en waarom moet ik het gebruiken?