Geen categorie

Wat is een ongevalsonderzoek precies?

Een ongeval in je bedrijf, dat wil natuurlijk niemand. Toch kan het voorkomen. En wat doe je dan? Na een ongeval binnen je bedrijf is het heel belangrijk om de oorzaken te achterhalen door middel van systematische incidentanalyse. Er zijn goed opgeleide mensen die je hierbij willen helpen. Veiligheidsdeskundigen onderzoeken de situatie aan de hand van allerlei technieken en onderzoeksmethoden op een objectieve en professionele manier. Hier kun je heel veel van leren en zo een volgend ongeval voorkomen.

Hoe wordt het bewijsmateriaal precies verzameld?

Bewijsmateriaal moet op een ongevalslocatie worden verzameld. Daar richt het ongevalsonderzoek zich met de grootste prioriteit op. Feiten moeten zoveel mogelijk worden verzameld en daarvoor is het van belang dat veiligheidsdeskundigen zich zo snel mogelijk na het ongeluk op de juiste plek kunnen begeven. Ze praten nu ook al met slachtoffer(s) en andere betrokkenen om zoveel mogelijk hoogte te krijgen van wat er precies gebeurd is. Ook locatie-informatie en werkplannen worden in het dossier opgenomen.

Wat gebeurt er na een ongevalsonderzoek?

Het ongevalsonderzoek wordt gevolgd door een ongevallenanalyse. Nu worden alle bewijzen onderzocht. De veiligheidsdeskundigen laten zo zien wat de indirecte en directe oorzaken van het ongeluk waren. Soms zijn er nog extra gesprekken nodig zodat de analyse echt betrouwbaar en volledig wordt. Zo ontstaat er een diepgaande analyse van het bewijsmateriaal van het ongeval.

Wat staat er in het ongevalsrapport?

De uitkomsten van een ongevalsonderzoek worden in een rapportage vastgelegd. Alle adviezen en conclusies van veiligheidsdeskundigen staan hierin helder beschreven. Nadat het ongevalsrapport intern getoetst wordt het gepresenteerd en besproken met de opdrachtgever. Als dit nodig is worden de uitkomsten ook aan overige belanghebbende of de directie gepresenteerd. Daarmee is het ongevalsonderzoek tot een afronding gekomen. Kortom: bewijsmateriaal zoeken is het ongevalsonderzoek, dan een ongevallenanalyse en het resultaat is een ongevalsrapport.

Reacties uitgeschakeld voor Wat is een ongevalsonderzoek precies?