Geen categorie

Wat is osteopathie?

Osteopaten kunnen helpen bij heel wat klachten. Dit kunnen bijvoorbeeld nek- en rugklachten zijn, maar ook gewrichtsproblemen, sportletsels en orgaanklachten. Het is een vrij brede onderzoeksmethode en daarom weten veel mensen niet of zij baat zullen hebben bij deze behandelingsvorm. Wij vertellen je daarom graag meer over wat osteopathie precies inhoudt en wat dit voor jou kan betekenen!

Wat doet een osteopaat?

Osteopathie is een manuele geneeskunde. Dit houdt in dat een osteopaat alleen zijn of haar handen gebruikt en dat er verder geen sprake is van medicatie of hulpmiddelen. Een osteopaat zal alle blokkades en bewegingsbeperkingen in het lichaam proberen te onderzoeken en in kaart te brengen. Bij de behandeling wordt vooral gekeken naar de botten, maar zo wordt er ook aandacht besteed aan de organen, spieren, bloedvaten en het zenuwstelsel. Dit komt doordat de klachten die je hebt vaak ergens anders uit het lichaam vandaan komen. Een osteopaat maakt vervolgens alles los wat vast zit. Dit doet hij door zachtjes te duwen en te trekken. Zo worden probleemgebieden weer soepel gemaakt en kan het lichaam zelfstandig weer herstellen.

Wanneer hulp inschakelen van een osteopaat?

Vaak worden mensen doorverwezen naar een osteopaat als overige behandelingen geen effect hebben. Dit komt meestal voor als de klachten hardnekkig zijn en blijven aanhouden. Een osteopaat weet precies welke weefsels met elkaar in verbinding staan en hierdoor is de kans dus ook groter dat een eventuele onderliggende oorzaak van de pijn achterhaald wordt. Er zijn door heel Nederland diverse osteopathie praktijken, waaronder groepspraktijk Risdaele. Dit is een praktijk waar meerdere therapeuten samenwerken. Osteopathie gaat goed samen met reguliere geneeskunde. Zo is het goed mogelijk dat een osteopaat je zal doorverwijzen naar een huisarts of een specialist en wordt osteopathie ook ingezet als aanvulling op andere klachten die je met reguliere geneeskunde niet kan oplossen.

Reacties uitgeschakeld voor Wat is osteopathie?